Egyszerű matek

Egyszerű matek

Arányos osztás

2017. április 12. - Cs.Gábor

Az arányos osztás azt jelenti, hogy egy bizonyos mennyiséget felosztunk valamilyen arányban. Íme néhány példafeladat:

1. Zsuzsi és Andi nagymamája ad a lányoknak 45 000 Ft-ot 4:5 arányban. Határozza meg, mennyit kap a két lány!

2. Egy háromszög belső szögeinek az aránya 2:3:5. Mekkorák a háromszög szögei?

3. Ádám elment a boltba vásárolni, ahol összesen 5 850 Ft-ot költött. Az édességek, a liszt, az innivaló, valamint a mosószer aránya ezen az összegen belül 1:2:4:6. Mennyit költött Ádám külön-külön ezekre a termékekre?


Nézzünk meg egy megoldási módszert az ilyen típusú feladatokra!

 

0_1_3_1.JPG

 

0_1_3_2.JPG

 

0_1_3_3.JPG

 

A matektanulás kulcsa a megértés mellett a feladatok begyakorlása. Ha meg is értetted a fent leírtakat, csak akkor ér valamit, ha megoldasz mellé néhány gyakorló példát.

Ha szeretnéd ezt a témakört nem csak megérteni, hanem be is gyakorolni, akkor látogass el a www.egyszerumatek.hu/presenter weboldalra, ahol leírtam a fentiek mellett még pár példafeladatot, valamint ingyenesen hozzáférhető online kvízfeladatot, mellyel azonnali visszajelzést kapsz arról, hogy a válaszaid helyesek voltak-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszerumatek.blog.hu/api/trackback/id/tr5912414171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása