Egyszerű matek

Egyszerű matek

Fordított arányosság

2017. április 12. - Cs.Gábor

Mikor beszélünk fordított arányosságról? Íme egy példafeladat:

1. Tíz munkás hat óra alatt ás fel egy gödröt. Mennyi idő alatt végez vele tizenkét munkás, ugyanakkora sebesség mellett?

Noha ennek a példának a megfogalmazása némiképp hasonlít az egyenes arányosságra, azonban mégsem lesz teljesen ugyanaz. Észre kell venni ugyanis, hogy a mennyiségek (a munkások száma, valamint az órák száma) között fordított arányosság áll fent.


Mit jelent ez? Minél több munkás ássa a kertet, annál kevesebb idő alatt végeznek vele.

  • Ha megduplázzuk a munkások számát, akkor feleannyi idő alatt fognak vele végezni
  • Ha azonban megfelezzük a melósok számát, akkor kétszer annyi idő alatt végeznek vele


A fordított arányosság azt jelenti, hogy ha az egyik mennyiséget egy bizonyos arányban növeljük (pl. a kétszeresére, a háromszorosára, vagy a négyszeresére), a másik mennyiséget ugyanabban az arányban fogjuk lecsökkenteni (a felére, harmadára, negyedére).


Az arányok tehát így fognak következni:

10 munkás         -              6 óra
20 munkás         -              3 óra
5 munkás           -              12 óra


Nézzünk meg egy megoldási módszert az ilyen típusú feladatokra!

 

1.JPG

 

2.JPG

 

A matektanulás kulcsa a megértés mellett a feladatok begyakorlása. Ha meg is értetted a fent leírtakat, csak akkor ér valamit, ha megoldasz mellé néhány gyakorló példát.

Ha szeretnéd ezt a témakört nem csak megérteni, hanem be is gyakorolni, akkor látogass el a www.egyszerumatek.hu/presenter weboldalra, ahol leírtam a fentiek mellett még pár példafeladatot, valamint ingyenesen hozzáférhető online kvízfeladatot, mellyel azonnali visszajelzést kapsz arról, hogy a válaszaid helyesek voltak-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszerumatek.blog.hu/api/trackback/id/tr8212414015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása